Plan Rozwoju Bibliotek

KiDN

PRCz

„Inwestycję zrealizowano w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa Priorytet 2 Infrastruktura Bibliotek 2016-2020”
Data zakończenia zadania 28.02.2017r.

Dofinansowanie zadań w ramach Programu Biblioteki Narodowej "Zakup nowości wydawniczych dla bibliotek"
Biblioteka bierze udział w Programie Rozwoju Bibliotek

Program Rozwoju Bibliotek

Biblioteka bierze udział w programie Akademia Orange dla bibliotek

Fundacja Orange

UE

Leader

PROW

Liczba odsłon:270,575 Liczba wejść:42,293
stat4u

Napisz do nas

Lasek

W trakcie trwania tegorocznych ferii zimowych w Bibliotece Publicznej w Klikuszowej i w Lasku odbyły się spotkania z dziećmi  pod hasłem: „Ferie z książką i nie tylko ..”. Podczas zajęć uczestnicy wspólnie malowali obrazki o tematyce zimowej, grali w gry planszowe i  kalambury, a także  opowiadali, co ciekawego można robić w trakcie długich zimowych dni. Towarzyszyły im bajki Jana .Brzechwy i baśnie H. Ch. Andersena.  Serdecznie dziękujemy za wspólnie spędzony czas i zapraszamy do korzystania z naszych księgozbiorów.

W dniach 4 i 5 grudnia 2017 r. Gminna Biblioteka Publiczna w Waksmundzie gościła Wiesława Drabika autora pięknie ilustrowanych, pouczających i pełnych humoru bajeczek  dla dzieci. Najbardziej znane to m. in. : „Bajka o Smoku i Kraku, i o tym jak powstał Kraków”, „Awantura na podwórku”, „Kocie łakocie”, książki z serii „Czytam z tatą” i „Zostań mistrzem”. Niektóre z jego książek pokazano  na Międzynarodowych Targach Książki w Bolonii w 2003 roku. Były one również prezentowane w programie telewizyjnym pt. "Książki z górnej półki",  można je  też znaleźć na Targach Książki w Krakowie.

Biblioteka Publiczna w Lasku w dniach od 31 lipca do 11 sierpnia 2017 roku zorganizowała dla młodych czytelników zajęcia pod hasłem „Wakacje z książką i nie tylko…”. Podczas wspólnych spotkań czytane były książki przygodowe o tematyce dostosowanej do wieku uczestników, a także wykonane zostały kolorowe pocztówki. Dzieci brały również udział w różnego rodzaju grach i zabawach, natomiast w czasie warsztatów kulinarnych przygotowywały gofry i lody.